Vad är CPU eller GPU-flaskhalsar?

Får du plötsliga ramdroppar? du kanske har en flaskhals.

By on

Vad är CPU eller GPU-flaskhalsar?

Som spelare har du stött på en situation, där hastigheten på ditt spel plötsligt sjunker? Detta kan orsakas av en CPU eller GPU-flaskhals. Termen flaskhalsen kan helt enkelt förklaras som en tätningsmekanism. Detta kan i stor utsträckning påverka maskinvarans prestanda. Dessutom kan det även hindra din spelupplevelse genom att minska uppdateringshastigheten. Om du är ny på begreppet "flaskhalsar", så är den här artikeln en måste-läs för dig. Här kommer vi att förklara de två huvudtyperna av flaskhals-komponenter. Dessutom kommer vi även att lyfta fram de faktorer som orsakar dem och hur det kan förbättras.

CPU-flaskhalsar

1. Vad är det?

CPU: n är en av huvudkomponenterna i din hårdvara. Det används för att bearbeta och överföra data, för att ha en bra spelupplevelse. Men när en CPU inte kan göra någon av uppgifterna tillräckligt snabbt kan det leda till en försvagad situation. Detta är känt som en CPU-flaskhals. Några av de spel som kan drabbas av en CPU-flaskhals är: -
  • Cities Skylines
  • Civilisation V
  • Assassins Creed

2. Vad orsakar en CPU-flaskhals?

Bortsett från ovanstående anledning finns det många andra också. En av dem är konfigurationen av din CPU i jämförelse med GPU. Om CPU inte kan hålla sig till GPU: s hastighet, kommer den att ligga bakom och orsaka en flaskhals. Ett exempel är att mäta ett GTX 1080 Ti grafikkort med en AMD A6 5: e generationens processor. Således säger vi att tillverkaren, modellen, liksom CPU-specifikationen är ett kritiskt element att överväga.

3. Hur kan det förbättras?

  • Genom att matcha CPU: s specifikationer till GPU: n.
  • Balansering av bearbetningsbelastningen på CPU: n.

GPU-flaskhalsar?

1. Vad är det?

Ett grafikkort på datorn är en annan komponent, som kan orsaka en flaskhals eller täppa till. Endast den här tiden är den enbart baserad på systemets GPU. Denna situation kan påverka spelets upplösning och kan också minska FPS-räntan drastiskt. Det övergripande konceptet är detsamma som en CPU-flaskhals, vilket också skapar en försvagad effekt. Här är en lista över några spel som kan påverkas av en GPU-flaskhals: -
  • The Witcher 3
  • Slocknande ljus
  • Borderlands 2

2. Vad orsakar en GPU-flaskhals?

Den vanligaste anledningen till att en GPU-flaskhals skulle uppstå beror på den högre konfigurationen av en CPU. Här är ett exempel för att förklara detsamma. Tänk dig att du använder den senaste Intel Core i7 8700 K-processorn. Men du har parat det med en GT 1030 GPU. Eftersom processorn är kraftfull nog att överföra data snabbt. Den föråldrade GPU kommer inte att kunna hålla koll på sin hastighet. Därför kommer det att resultera i en GPU-flaskhals.

3. Hur kan det förbättras?

  • Genom att matcha specifikationerna för GPU: n till CPU: n.
  • Balansera bearbetningsbelastningen på GPU.
Så nästa gång du kommer ansikte mot ansikte med en liknande situation. Kom ihåg att hålla dessa enkla fakta i åtanke för att förbättra din spelupplevelse.

Diskussion och kommentarer

Dela dina kommentarer
S
Swack! 1 year ago
subscribe to Swack! on youtube!
0 3
I
Impostor 1 year ago
among us
1 0
A
Alex 2 years ago
This article is too superficial. It basically says if the CPU is much weaker than the GPU, it will cause a bottleneck and vice-versa.
I was hoping to find out how to identify a CPU bottleneck from a GPU one and what game settings to change to address either.
6 0
T
test 4 years ago
ssddfsz sqd
10 1